Villasukka viikonloppu

Vietin viikonlopun kahden ystäväni kanssa Tammisaaressa. Viikonlopun sisältöä ei oltu juuri suunniteltu, ainoa selkeä etappi oli majapaikka ruokakaupan kautta koukattuna. Sellainen villasukka viikonloppu, lökövaatteita, pitkään pöydän ääressä istuskelua, sohvilla lojumista ja ennen kaikkea aikaa ”puhua kaikesta tärkeästä”.

Jokaisella meillä oli takana tavalla tai toisella hektinen ajanjakso, joten pako arjesta ja suorittamisesta oli jokaisella mielessä. Majapaikkamme oli vaaleanpunainen puutalo, Tammisaaren vanha kirjasto. Kodikas tunnelma odotti meitä heti oven takana, pistimme pöydän koreaksi, ja vain olimme. Jossain vaiheessa siirryimme ”salin puolelle”, juttu jatkui ja yhtäkkiä olikin puoliyö. Aika oli menettänyt merkityksensä, ihan kuin olisimme jutustelleet kaikkinensa vain puolisen tuntia, vaikka tunteja olikin kulunut seitsemisen.

Seuraavana päivänä lähdimme aamupäivästä kaupungille kävelemään ajatuksella mitä eteen osuu, niin mennään sillä. Toki Helene Schjerfbeck kiinnosti, ja kävimmekin museossa katsomassa hänen taidettaan. Mereltä noussut sumu kuorrutti kauniilla kuuralla puuta, talot ja teki maisemasta unenomaisen. Kävelimme satumaisemassa, ihastelimme vanhoja puutaloja, ja annoimme nälän ohjata ravintolaan kun sen aika oli.

Molemmat illat venyivät kuin huomaamatta seuraavan vuorokauden puolelle. Jutustelu risteili ”vakavista” aiheista nauruhermot laukaiseviin. Ajantaju katosi.

Parasta koko viikonlopussa oli, että kaikki stressi ja kiire ikään kuin pyyhkiytyi pois. Koska mitkään velvoitteet eivät vaivanneet, sai vain olla. Samalla vahva turvallisuuden tunne, hyvien ystävien seurassa, jossa voi olla täysin oma itsensä sekä lausua ääneen juuri ne ajatukset, jotka mielessä sillä hetkellä oli.

Turvallisuus syntyy luottamuksesta. Että voi laskea kaikki naamiot. Turvallisessa ympäristössä toimii myös sanaton viestintä, ystävät osaavat lukea ja tulkita asioita oikein. Tällaista ympäristöä tarvitaan. Roolit jäävät helposti päälle, ja ne vaihtelevat riippuen ympäristöstä. Joissain tapauksissa luottamus syntyy heti, joissain ei koskaan, vaan päälle jää hälytyskellot, vaikka näennäisesti juttu luistaisikin.

Tämä irtiotto muistutti myös miten tärkeitä irtiotot ja virikkeet ovat. Arki muuttuu helposti puuroksi, josta on vaikea saada otetta. Irtiotot jäsentävät aikaa. Tästä viikonlopusta jäi lämmin olo. Nyt on taas hyvä aloittaa uusi viikko.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s