Dolce far niente

Olin eilen iloinen siitä, että räntää satoi ja ilma oli huono. tämä viikko on ollut aika hektinen, mutta hyvä. Perjantaina illalla olin aika poikki, pysähdyttyä väsymys otti vallan. Eilinen huono ilma antoi ikään kuin luvan olla vain, tekemättä mitään. Sitä olen nyt tämän viikonlopun tehnyt, ottanut jostain ajatuksesta kiinni, ja tehnyt tai ollut tekemättä mitään.

Italialaiset ovat viisaita. Dolce far niente antaa tilaa ajatuksille. kun on saanut tyhjentää pään, niin sinne mahtuu taas ajatuksia ja uutta. Kun opiskelin muutama vuosi sitten, leivoin usein. Käsillä tekeminen auttoi jäsentämään ajatuksia. Se mahtui hyvin dolce far niente-ajatteluun, koska en suunnitellut sitä etukäteen, vaan tein sitä spontaanisti ”vapaa-aikanani”.

Dolce far niente merkitseekin minulle ennen kaikkea sitä, että minulla on vapaus päättää juuri tällä hetkellä mitä haluan tehdä. Tai haluanko ylipäätään tehdä mitään. Se merkitsee siis suurta vapautta, vahvaa tunnetta siitä, että hallitsen aikaani. Siihen kuuluu myös olennaisena osana elämästä nauttiminen. Jos katsotte italialaisia kahviloissa, iltaisin passeggiataa askeltamassa käsikynkkää tai yhteisillä aterioilla heidän kasvoiltaan näkyy elämästä nauttiminen.

Olen töiden ohella opiskellut tämän koronan rajoittaessa muita menoja. Opiskeluthan ovat olleet kätevästi virtuaalimaailmassa. Ensi viikolla on viimeinen viikko tuotantotalouden perusteita, ja ranskaakin jäljellä enää vain kolme kertaa. Sitten vapautuu aikaa. Juuri sopivasti toukokuulle, jolloin voin illat rapsutella pihoilla ja seurata kevään edistymistä. Onpa muuten ihanaa, että ne on perustettu viime vuonna eikä tänä vuonna tarvitse kuin seurata edistymistä!

Toki en olisi minä, ellen suuntaisi kohta puutarhoille taimien ja tarvikkeiden perässä. Olen jo tilannut pensasmagnolian, passionhedelmäköynnöksen sekä aitoviikunan (viimevuotinen ei ole herännyt henkiin) sekä lukuisan joukon joitain perennan siemeniä. Tämähän on vasta alkua, eli mullan hankintaa, pelakuut, petuniat, amppelit, jukkapalmu, banaani… Eetvartin hain torstaina, sen levittäminen tapahtuu ensi viikolla.

Minulle dolce far niente on ehdottomasti myös hidasta tulevaisuuden visiointia sekä kahvikupin kanssa leppoista kävelyä ja ”tilusten” tarkastelua. Suurella nautinnolla.

Elämän nautintoja viikkoosi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s