Puhu itsellesi kuten teinille

Minulla on musta vyö nopeudessa saada keittiö sekaiseksi. Muutenkin tuntuu, että elän kuin pellossa. Kun yksi tila sotkeentuu, siirryn jouhevasti seuraavaan. Ylös parvelle television ja kirjahyllyn luokse ei muualla oleva sotku näy, ja siksi sinne on mukava iltaisin kömpiä.

Kotona työskentely ja kaiken tapahtuminen tässä neljän seinän sisällä on saanut aikaan tiettyä suurpiirteisyyttä siivoamisen ja siisteyden suhteen. No, ollakseni rehellinen sitä suurpiirteisyyttä on näkynyt kyllä aikaisemminkin. Mutta nyt se jotenkin ottanut kunnolla vallan.

Kun remontti valmistui sisätiloissa reilu vuosi sitten, päätin, että nyt pysyy paikat kunnossa. Ensimmäisen päivän aikana en uskaltanut kuin varovaisesti syödä yhden voileivän, ettei systeemi romahda. Ystäväni olivat edellisenä iltana laittaneet tavarat uudessa keittiössä paikoilleen saaden keittiön kaapit sekä loogiseen että siistiin järjestykseen.

Valittelin tilannetta ystävälleni Johannalle viime viikolla, että siivoamisen tulos ei ole huushollissani pysyvä tila. Jos nyt sattuisin innostumaan ja keräisin kahvikuppeja ja astioita työhuoneesta ja parvelta, niin ne jäävät lojumaan tiskipöydälle. Etenkin, jos astianpesukone on täynnä puhtaita astioita. Hän antoi arvokkaan neuvon: ”puhu itsellesi kuin puhuisit teinille”.

Olen nyt vajaan viikon puhutellut sisäistä teiniäni: ”jos jaksat kantaa astiat tiskipöydälle, niin jaksat laittaa ne myös tiskikoneeseen”, ” jos tiskikone on täynnä, niin voit sen ihan hyvin tyhjentää, se ei tyhjene itsekseen”, ”jos kompastut lattialla vaatekasaan, niin voit samalla kerätä ne ja lajitella pyykkiin” jne. On muuten toiminut.

En tiedä ohjaako minua tällä tavalla siisteyteen ulkoinen vai sisäinen motivaatio. Toisaalta sillä ei ole loppujen lopuksi niin väliä. Eikä se oman sisäisen äänen naputuskaan tässä kohden haittaa, koska ymmärtää lopettaa heti kun asia on hoidettu. Tällä tavalla mennään niin kauan kuin teini uskoo puhuttelijaa.

Hauskaa Laskiaistiistaita!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s