Vuosi vaihtuu – täysi ja tyhjä pöytä edessäni

Vuoden vaihtuessa olo on kaksijakoinen. Toisaalta “elämän pöytä” on täynnä kuluneen vuoden tapahtumia, toisaalta pöytä on aivan tyhjä alkavan vuoden tapahtumista. Vuonna 2020 maailma pysähtyi, mutta elämä ei. Paradoksaalisesti huomasin, että maailman seisahtumisesta huolimatta viime vuosi oli täynnä tapahtumia.

Vuodenvaihde on hyvä hetki reflektoida mennyttä ja suunnitella tulevaa. Olen parin edellisen vuodenvaihteen tienoilla tehnyt Year Compassin, joka on oiva työkalu kuluneen vuoden analysointiin sekä tulevan suunnitteluun.  Pidän tämän työkalun ehdottomana vahvuutena selkeää prosessia, joka vie askel askeleelta eteenpäin, ja auttaa selkeyttämään ajatuksia ja tavoitteita. Sain tämän ystävältäni pari vuotta sitten, ja olen itsekin levittänyt työkalua ystävilleni. Ne, jotka ovat sitä käyttäneet, ovat poikkeuksetta olleet enemmän kuin tyytyväisiä sen tehoon.

Toissa vuonna, kun otin työkalun ensimmäisen kerran käyttöön, huomasin mikä vaikutus edellisen vuoden tapahtumilla on nykyiseen oloon ja ajatuksiin. Yleensä kun asiat tapahtuvat, ne ikään kuin siirtyvät syrjään mielen arkistoon, kun ne on käsitelty noin päällisin puolin tai “tehtävä suoritettu”. Mutta eihän se niin mene. Niiden vaikutus kumuloituu, jollei niitä analysoi, käsittele ja hyvästele. Osaa voi ymmärtää vasta kun aika antanut niille oikeat mittasuhteet. Samalla paljastuu huonot kaavat ja toimintamalit, joista ei voi luopua, jos ne eivät ole näkyviä.

Viime kerralla huomasin, että myös hyvät asiat voivat kuormittaa, jos niitä ahnehtii tai ne kulkevat jonkun suuremman, itselle näkymättömissä olevan asian rinnalla. Joitain asioita tai niiden vaikutusta ei edes huomaa, ellei pysähdy ja tarkastele omaa elämäänsä edes hetken neutraalisti, pelkästä aikajanaperspektiivistä. Useat työkalut ja metodit keskittyvät tavotteiden asetantaan, mutta käsittelevät menneisyyden aika pintapuolisesti.

Muisti on lyhyt. Vuoteen mahtuu yllättävän paljon tapahtumia, jotka ovat hautautuneet pimentoon. Kulunut vuosi on kuin joulusukka, jota läpi käydessä nostaa esille niin hyviä kuin ehkä ikävämpiäkin tapahtumia erilaisine tunnetiloineen. Aika antaa kyvyn ymmärtää tapahtumien merkityksen nykyhetkeen sekä asettaa niiden merkityksellisyyden oikeisiin mittasuhteisiin.

Historian tuntemus on monessa hyväksi. Olkoon se sitten poliittista historiaa taikka oman elämän kulkua. Ilman menneisyyden tuntemusta ja syy-seuraussuhteiden ymmärtämistä ei voi ymmärtää nykyhetkeä, omaa käytöstä tai tehdä päätöksiä tulevaisuuden suhteen. Eikä siis luopua niistä huonoista toimintamalleista, vaan lähteä ilolla ja innolla samaan malliin kolauttamaan päätään seuraavaan betoniin.

Kun menneen vuoden pöydän antimet on käyty läpi, on aika kattaa pöytä tulevalle vuodelle. Parasta tyhjässä pöydässä on, että voi itse päättää mitä siinä haluaa olevan tarjolla ja miltä se lopulta näyttää. Sekä keiden seurassa haluaa pöydän antimista nauttivan.

Siis avoimin mielin täyttämään Year Compassia ja vuoden 2021 pöytää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s