Joulun toisenlainen kauppalista

Eilen oli neljäs adventtisunnuntai, joulunalusviikko alkamassa. Minulla on siitä jotenkin epätodellinen tunne, koska pieni viikon laskuvirhe jouluaaton viettämisen suhteen toi  tavallaan viikon lisää aikaa joulun valmisteluun. Vielä reilu viikko sitten luulin aaton olevan jo viime viikon perjantaina. Myös lahjojen ja kuusen hankkiminen verkosta vapauttivat paljon aikaa johonkin muuhun. Enää noudan ruokatilaukset, niin homma on aika lailla siinä.

Varmasti nuokin asiat vaikuttavat siihen, että koen olevani stressittömämpi kuin olen ollut vuosiin ennen joulua. Viime vuonna ”vapaasta” huolimatta, huomasin olevani aika poikki kun aattoilta vihdoin koitti. Siihen vaikutti toki takana oleva rankka, mutta tosi hyvä vuosi edellisen työn ja opiskelujen päättymisineen remontin vielä pyöriessä täysillä. Kun nyt katson taaksepäin, niin huomaan, että viime vuonna koin tiettyä painetta ns. täydellisen joulun tekemiseen ”kun kerrankin on aikaa”. No eihän se niin mene.

Loppujen lopuksi kukaan ei muista joulusta jälkeenpäin onko laatikoita varten kuorittu juureksia jännetupin uhalla vai onko ne poimittu valmiina kaupan hyllyltä. Mitä joulusta muistetaan, niin se on tunnejälki. Mikä tunne minulla ja muilla oli jouluna. Kaiken itse valmistaminen alusta loppuun saakka on ilman muuta ihan ok, jos se poistaa stressiä ja auttaa laskeutumaan jouluun.

Mutta myös valmiiden ratkaisujen käyttäminen on ihan yhtä ok. Myös ”näin on aina tehty” ajattelu joutaa romukoppaan. Kun isovanhempamme ja vanhempamme ovat luoneet perinteet ja valmistaneet joulua, aika ja maailma ovat olleet aivan erilaisia mitä ne ovat nyt.

Mitä jos ennen kauppalistaa laatisimmekin listan tunteista, joita haluamme jouluna kokea. Sen jälkeen käteen kuppi kahvia, jalat ylös ja ei kun mieleen nousemaan asioita, jotka mahdollistavat joulun hyvän tunnejäljen syntymisen.

Rauhallista joulunalusviikkoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s