Vuodenaikoja ja ambivertteja

Vielä viime viikolla kuljin edelleen kesämekossa ja flip flopeissa. Lauantaina oli aika pukea vähän tukevammin ja pistää umpikengät jalkaan. Välimeren alueen kukat muuttivat jo syyskuun puolivälissä sisälle talvehtimaan. Selkeä siirtymä syksyyn menossa.

Vuodenajat ovat kivoja. Etenkin tämmöisenä kummallisena aikana, jolloin elämme päiväämme murmelina. Ne jaksottavat aikaa, ja tuovat jonkunlaista tolkkua arkeen. Vuodenaikoihin liittyy paljon rituaaleja ja riittejä. Esimerkiksi syksyllä säilötään, eli varustaudutaan viettämään aikaa poterossa ja selättämään talvi.

Luin vähän aikaa sitten Kauneus ja Terveys -lehdestä artikkelin, jossa kuvattiin ekstroverttien ja introverttien ominaisia piirteitä. Näiden kahden lisäksi käsiteltiin kolmatta tyyppiä eli ambiverttia, joka asettuu näiden kahden väliin. Ambivertti muistuttaa ekstroverttiä ulospäinsuuntautuneena ja sosiaalisena, mutta toisin kuin ekstrovertti hän ei kärsi yksinolosta. Löysin tästä itseni. Nautin suunnattomasti ihmisten seurasta ja ihmisistä, mutta nautin myös yksinolosta ja itsekseni puuhailemisesta.

Tänä vuonna valoisan ajan kohtaamiset ovat toki olleet murto-osan ns. ”normaalista” kesästä. Mutta poikkeuksellisina olen kokenut olleeni niissä paremmin läsnä, ja niiden merkityksellisyys on ollut huomattavaa. Asiat, joita aikaisemmin ei olisi edes huomannut ovat nousseet esille, ja saaneet havaitsemaan arkea ja ystävien sekä läheisten kanssa oleskelun tärkeyden. Sekä sen, miten paljon on ihan lähelläkin paljon koettavan arvoisia paikkoja.

Vuodenajat säätelevät hyvin sosiaalista toimintaa. Keväällä valon lisääntyessä ja kesällä valossa kylpiessämme sosiaalisuus on huipussaan. Pimeämpinä vuodenaikoina on mukavaa kotoilla, poltella kynttilöitä ja käpertyä torkkupeiton alle joko kirjan tai hyvän leffan pariin.

Jatkuva ”höyryäminen” uuvuttaa, vaikka olisikin kivaa. Pimeä aika sallii akkujen lataamisen, pimeähän ihan kutsuu nukkumaan ja vaikka ottamaan päikkärit. Luonto osaa tasapainottaa oman toimintansa, ja tarjoaa meillekin siihen työkalut. On siis ihan ok, jos nyt laskee kierroksia, hellittää sen suorittamisen kanssa ja huomaa vaikka syksyn värit ympärillä itsekseen metsässä köpötellessä.

Värikästä syysviikkoa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s