Rikkaruohoista arjen hallintaan

Vähän aikaa sitten otin urakakseni kitkeä rikkaruohot cottage gardenin puolelta. Tuloksena kaksi jätesäkillistä, mikä oli aikamoinen yllätys. Päälle päin määrä ei näyttänyt niin pahalta. Yllätys oli myös, että ne peittivät alleen lukuisan joukon perennan alkuja, jotka kärvistelivät pimennossa.

Olen luonteeltani innostuja, ja kiinnostunut monista asioista. Uudet ilmiöt saavat minut uteliaaksi, osaan syvennyn enemmän, osa jää alkuinnostuksen jälkeen matkasta. Olen myös verkostoituja niin ammatillisesti kuin privaattielämän puolella. Kiinnostavat asiat ja ilmiöt sekä erilaisten verkostojen tapahtumat täyttävät äkkiä kalenterini, ja vuorokaudesta tuntuu välillä uupuvan tunteja kaiken sille suunnitellun tekemiseen.

Olen jo muutaman vuoden ajan pitänyt noin neljännesvuosittain ”Oma elämä haltuun” -päiviä. Ajankohta päivälle määräytyy usein sen mukaan, milloin alan tuntea, että elämäni on muodostunut puuroksi ja asioiden ja tekemisen väliset rajat ovat hämärtyneet.

Aloitan keittämällä hyvän kahvin, tyhjentämällä ja siistimällä tilan, jossa haluan pohtia ajankäyttöäni ja elämääni. Sen jälkeen listaan kaikki meneillään olevat asiat, näköpiirissä olevat tulevaisuuden tapahtumat sekä asiat, joita haluan lisäksi arkeeni ja elämääni mahduttaa. Sitten priorisoin ja karsin. Listoista siirrän asiat kalenteriin sopiviin kohtiin. Päivän päätteeksi tunnen, että hallitsen taas elämääni enkä juokse kalenterin orjana paikasta toiseen.

Tuo päivä on tavallaan arjen ja elämän rikkaruohojen kitkemistä. Kyseessä voi olla mukavaa tekemistä, mutta ne peittävät kuitenkin alleen asiat, joihin pitäisi oikeasti keskittyä. Sälä ja innostus kohdalle osuvista jutuista lakaisee helposti arjessa alleen ne tärkeämmät. Käytän välillä kokonaisen päivän tämän pohtimiseen, välillä taukoja pitäen. Alitajunta työstää niidenkin aikana asiaa eteenpäin.

Mutta tärkeiden asioiden lisäksi tilaa pitää silti aina olla impulsiivisille tapahtumille. Arjen mukavat yllätykset tekevät siitä juhlaa. Yllätykset eivät kuitenkaan heitä suuntaa kokonaan raiteiltaan, kun prioriteetit ovat selkeitä. Siksi tuota päivää voisi kysyä myös oman pään siivouspäiväksi, kun prioriteetit ovat taas seljenneet.

Kirkasta arkea!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s